balance your life
ZINCUL
Ce este Zincul?

Zincul este considerat un nutrient esențial, pe care îl putem găsi în diferite alimente sau sub forma unor suplimente alimentare. Din acest motiv, trebuie să obțineți o aprovizionare constantă prin dieta dumneavoastră.

Zincul este necesar pentru numeroase procese din corpul dumneavoastră, inclusiv:
  • Expresia genelor
  • Reacții enzimatice
  • Funcție imunitară
  • Sinteza proteinei
  • Sinteza ADN-ului
  • Vindecarea ranilor
  • Crestere si dezvoltare

Zincul se găsește în mod natural într-o mare varietate de alimente vegetale și animale. Acesta are numeroase beneficii pentru organism, iar lipsa zincului poate determina scăderea imunității, apariția unor manifestări cutanate neplăcute sau chiar încetinirea creșterii la copii.

De asemenea, puteți lua suplimente de zinc sau suplimente multi-nutritive care furnizează zinc.
Datorită rolului său în funcția imunitară, zincul este, de asemenea, adăugat la unele spray-uri nazale, pastile și alte tratamente naturale pentru răceală.

Zincul se găsește în cantități mici în toate fluidele și tesuturile organismului uman. Acest nutrient contribuie la buna funcționare a tiroidei, a sistemului imunitar, a aparatului reproducator și a funcției cognitive. Totodată, zincul ajuta în procesele de divizare și dezvoltare a celulelor, grăbește vindecarea ranilor si favorizează descompunerea carbohidratilor.

Conţinutul total de zinc al organismului unui adult este de 2-3 g. Aproximativ 60 % se găseşte în muşchii scheletici, 30 % în oase, 5 % în ficat și piele. În sânge se găseşte doar 1 % din cantitatea totală de zinc (85 % în eritrocite). Este un constituent esenţial al complexelor enzimatice şi metalo-enzimatice, având un rol important în metabolismul celular.





Beneficii ale zincului pentru organism:
  • Sustinerea sistemului imunitar - organismul are nevoie de zinc ca sa activeze celulele T, care sunt responsabile de funcționarea sistemului imunitar și de procesul de diviziune celulara.
  • Rolul important în procesele celulare - celulele au nevoie de zinc ca sa funcționeze adecvat. Procesul de diviziune celulară este important pentru dezvoltarea și funcționarea optimă a organismului. În lipsa zincului, procesul de diviziune celulara poate fi compromis;
  • Protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ - zincul are proprietăți antioxidante și, impreuna cu alti antioxidanti, protejeaza celulele împotriva radicalilor liberi.
  • Menținerea fertilității - zincul contribuie la procesul de ovulatie în cazul femeilor și ajuta la producerea de material seminal și testosteron în cazul barbatilor;
  • Metabolismul normal al vitaminei A - zincul este o componentă esențiala care ajută la transportarea vitaminei A in sange. Iar la rândul ei, vitamina A ajuta la sinteza de rodopsina, un pigment fotoreceptor din retina care este necesar pentru menținerea vederii normale;
  • Menținerea sănătății părului, a unghiilor și a pielii - zincul este un mineral esențial pentru celulele care se divid și se dezvolta rapid, așa cum sunt celulele pielii, ale părului și ale unghiilor;
  • Menținerea sanatatii sistemului osos - absorbția de calciu în oase depinde de un nivel adecvat de zinc. Acesta este esențial pentru menținerea sanatatii oaselor si pentru sustinerea vindecarii rapide în cazul unei fracturi;
  • Metabolizarea normala a nutrientilor - zincul este o parte esențială în procesul de sinteza si descompunere a carbohidratilor, proteinelor, lipidelor și acizilor nucleici;




Alimente bogate în Zinc:

Leguminoase.
Năutul, lintea şi fasolea sunt surse naturale de zinc. În 100 de grame de linte gătită se regăseşte peste 12% din doza zilnică recomandată de zinc. Trebuie menţionat însă că aceste alimente conţin şi fitaţi, substanţe care pot împiedica absorbţia zincului şi a altor minerale în organism, motiv pentru care se recomandă consumul acestora cu moderaţie.

Seminţe
Cele mai indicate seminţe sunt cele de cânepă, care oferă aproape 50% din doza zilnică recomandată de zinc în doar 40 de grame. Alte tipuri de seminţe care conţin zinc sunt cele de dovleac, de susan sau de in.

Nuci
Caju, migdalele, alunele de pădure şi mugurii de pin sunt surse excelente de zinc, preucm şi grăsimi sănătoase, fibre şi vitamine. Nucile caju sunt cele mai bogate surse de zinc: o porţie de 30 de grame oferă aproximativ 15% din doza zilnică recomandată de zinc.

Lactate
Brânza şi laptele se numără, de asemenea, printre alimentele cu un conţinut ridicat de zinc uşor de absorbit de către organism, plus vitamina D, proteine şi calciu. De exemplu, 100 de grame de brânză cheddar oferă aproape 30% din doza zilnică recomandată de zinc, în timp ce un pahar cu lapte – aproape 10%.

Cereale integrale
Quinoa, chia, amaranth, orezul brun, ovăzul sunt surse excelente de zinc, dar, la fel ca în cazul leguminoaselor, trebuie consumate cu moderaţie, deoarece fitaţii pot împiedica absorbţia zincului în organism. Cu toate acestea, sunt alimente sănătoase, datorită conţinutului bofat în vitamine B, magneziu, fier, fosfor, mangan şi seleniu.

Ciocolata neagră
Ciocolata neagră cu 70-85% cacao are un conţinut crescut de zinc – aproximativ 3,3 mg la 100 de grame, adică în jur de 30% din doza zilnică recomandată. Ţine cont însă că ciocolata are şi multe calorii, deci consumă cu moderaţie.

Cel mai bun mod de a vă asigura că obțineți suficient este să aveți o dietă variată cu surse bune de zinc, cum ar fi: carnea, fructele de mare, nucile, semințele, leguminoasele și lactatele.
Dacă vă faceți griji că nu obțineți suficient zinc prin dieta dvs., luați în considerare o consultație cu un specialist în domeniul dat despre posibilitatea de a administra un supliment.
Dacă vrei să cunoști necesitățile corpului tău, să înveți să-l asculți și să-l prioritizezi, lasă-ne un mesaj pe pagina noastră, iar noi iți vom răspunde cu drag! ☺️


CONTACT US
Contactează-ne pentru mai multe informații