Un scop al considerațiilor stilului de viață este stabilizarea acestei mișcări. Rutină este foarte utilă pentru a ajuta Vata să pună la sol eficient toată această energie în mișcare.
O persoană cu energia predominantă Vata este binecuvântată cu o minte rapidă, flexibilitate și creativitate. Mintal, de obicei înțeleg conceptele rapid, dar apoi le uită la fel de repede. Alertă, neliniștită și foarte activă, oamenii Vata umblă, vorbesc și gândesc rapid,însă obosesc repede și se plictisesc ușor.. Acestea tind să aibă mai puțin putere de voință, încredere, îndrăzneală și toleranță la fluctuație decât alte tipuri și se simt adesea instabile și neîntemeiate.
Când sunt dezechilibrate, tipurile de Vata pot deveni fricoase, nervoase și anxioase. În lumea externă, tipurile de Vata tind să câștige bani rapid și să-i cheltuiască rapid. Nu sunt planificatori buni și, în consecință, pot suferi greutăți economice.
Tipurile de Vata au apetit și digestie variabile. Adesea sunt atrași de alimentele astringente precum salată și legumele crude, dar constituția lor este echilibrată de alimente calde, gătite și de gusturi dulci, acre și sărate.
Persoanele Vata sunt mai sensibile la boli care implică principiul aerului, cum ar fi emfizemul, pneumonia și artrită. Alte afecțiuni comune ale Vata includ flatulență, ticuri, smucituri, dureri articulare, piele și păr uscat, tulburări nervoase, constipație și confuzie mentală.
Vata din corp tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă, așa cum se manifestă prin uscarea și încrețirea pielii.
Deoarece atributele Vata sunt uscate, ușoare, reci, dure, subtile, mobile și clare, oricare dintre aceste calități în exces poate provoca dezechilibru. Călătoriile frecvente, în special cu avionul, zgomote puternice, stimulare continuă, medicamente, zahăr și alcool, toate reprezintă un deranj pentru persoanele Vata, la fel că și consumul de lichide și alimente reci.
Asemeni vântului, persoanelor Vata le este destul de dificil să mențină picioarele pe pământ. Rutină este dificilă pentru aceste persoane, dar esențială, în caz dacă dorim să domolam și controlăm.
Cel mai bine este că tipurile de Vata să se ducă la culcare până la 10 PM, deoarece au nevoie de mai mult odihnă decât celelalte tipuri. În general, persoanele cu o prezența excesivă de temperament Vata reacționează cel mai bine la alimentele calde, umede, ușor uleioase, grele. Băile de aburi, umidificatoarele și umezeală în general sunt utile. De asemenea, este recomandat masajul zilnic cu ulei înainte de baie sau duș.
Instrucțiunile generale privind menținerea în echilibru includ, alimente calde, bine gătite și grase. Vata ar trebui să consume porții mici de mâncare de 3-4 ori pe zi, cu gustări în caz de nevoie, dar să mențină o pauză de 2 ore între mese. Regularitatea în orele de masă este importantă. Cei cu constituții dominante de Vata se descurcă bine cu mâncăruri precum supe, tocănițe și caserole. Acestea pot utiliza mai mult ulei la gătirea alimentelor decât celelalte două dosha și au parte de o digestie mai bună dacă limitează consumul de alimente crude.
Ovăzul bine gătit și orezul sunt bucate rezomandate des în utilizare, deoarece nu se usucă prea mult atunci când sunt gătite cu multă apă și unt sau ghee. În timp ce legumele gătite sunt cele mai bune pentru Vata, salată ocazională cu ulei gras sau sos cremos sunt potrivite la fel. Roșiile, cartofi, vinete și ardei - precum și spanac ar trebui să fie evitate dacă persoană Vata are dureri în articulații și mușchi.
Fructele dulci, coapte și suculente se potrivesc perfect pentru Vata. Trebuie evitate fructele astringente și cele spre deshidratate, cum ar fi merișoarele, rodiile și merele crude. Fructele trebuie consumate întotdeauna pe stomacul gol.
Vata își poate satisface nevoia de proteine prin consumul de produse lactate, dar pot consumă, de asemenea, ouă, pui, curcan, pește proaspăt doresc.
Legumele sunt greu de digerat de către Vata și ar trebui consumate în cantitate limitată de către cei care încearcă să se domoleasca. Pregătite cu puțin ulei și condimente, cum ar fi turmericul, chimenul, coriandrul, ghimbirul, usturoiul și balamale (asafoetida), vor ajuta la prevenirea perturbărilor.
Toate nucile și semințele sunt potrivite pentru Vata, dar sunt cel mai bine consumate sub formă lichidă sub formă de lapte sau solidă sub formă de pastă
Migdale, înmuiate în apă peste noapte și, ulterior, decojite, șanț o mâncare mai mult decât potrivită pentru dimineață. Uleiul de susan este foarte potrivit pentru Vata, și, în general, toate uleiurile sunt bune. Toate produsele lactate sunt benefice pentru Vata, brânza tare să fie consumată cu măsură. Toate condimentele sunt bune, dar nu trebuie consumate în exces. Vata pot avea o jumătate de pahar de vin, diluat cu apă, în timpul mesei sau după masă. Deoarece persoanele Vata tind să fie predispuse la dependență, ar trebui să evite zahărul, cofeină și tutunul. Intensitatea în sine poate fi toxică pentru Vata, așa că ar trebui să caute relaxare prin meditație pentru a reduce stresul
Orientări generale pentru echilibrare:
• Stați la cald;
•Păstrați calmul;
• Evitați alimentele reci, congelate sau crude;
• Evitați frigul extrem;
• Mâncați alimente calde și condimente;
• Păstrați rutină;
• Odihniți-vă suficient;