balance your life
Riscurile colesterolului mărit
Colesterolul este o substanță grasă importantă pentru metabolismul corpului tău.

În acest articol vei afla care sunt riscurile colesterolului mărit și câteva metode prin care poți scădea nivelul de colesterol din sânge astfel încât să reduci riscul de a suferi pe viitor de boli ale inimii și ale vaselor de sânge.

Ce este colesterolul?


Colesterolul este o substanță lipidica (grasă) care este produsă în mod natural de către organism. Acesta îndeplinește o serie de funcții vitale: este necesar pentru formarea membranelor celulare și reprezintă materialul de baza care este convertit în anumiți hormoni.

Organismul produce în întregime toată cantitatea de colesterol de care are nevoie, motiv pentru care o cantitate mică de grăsimi în alimentație este suficientă pentru a produce cantitatea necesară de colesterol care să te mențină sănătos.

Grăsimile și colesterolul pe care le consumi sunt absorbite la nivel intestinal și transportate către ficat. Ficatul transformă grăsimile în colesterol pe care îl eliberează în circulația sanguină. Mai departe, în sânge, colesterolul circulă legat de proteine – numite lipoproteine, astfel ca există două tipuri principale de colesterol: colesterol legat de lipoproteine de densitate joasă (LDL- Low Density Lipoprotein, cunoscut și sub denumirea de colesterolul "rău"), în principal colesterol produs de propriul organism și colesterol legat de lipoproteine de densitate crescută (HDL – High Density Lipoprotein, cunoscut și sub denumirea de colesterolul "bun"), tipul de lipoproteina care absoarbe colesterolul și îl transporta înapoi către ficat.

Atunci când valorile colesterolului sunt optime, acesta are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului:
  • Producerea unor hormoni - una dintre funcțiile importante ale colesterolului este sinteză hormonilor sexuali. Dacă apar dereglări la nivelul secreției de hormoni reproducători, apar și probleme cu greutatea, cu digestia sau cu sănătatea psihică.
  • Protejarea celulelor - colesterolul este o componentă vitală a celulelor, având rolul unei bariere protectoare. Când nivelul de colesterol crește sau scade, celulele își pierd capacitatea de a metaboliza și de a produce energie.
  • Ajută digestia - colesterolul sprijină procesul de digestie și contribuie la producerea bilei, acesta fiind lichidul secretat de ficat și folosit apoi pentru digerarea alimentelor bogate în grăsimi. În plus, bilă ușurează și procesul de absorbție a nutrienților din alimente.
  • Are efect antioxidant - colesterolul are în același timp rolul unui antioxidant și ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi (substanțe poluante, radiații, fum de țigară) și a efectelor negative pe care le au aceștia.
  • Ajută sistemul imunitar - coleresterolul are un rol esențial în bună funcționarea a sistemului imunitar pentru că ajută organismul să lupte cu infecțiile și să se vindece după o boală sau o intervenție chirurgicală. În aceste situații, ficatul produce colesterol și îl răspândește în organism pentru a accelera procesul de vindecare.
Când nivelurile colesterolului sangvin sunt mari, acesta este depozitat în pereții vaselor de sânge, în principal în pereții arterelor (vasele care aduc oxigen către țesuturi), proces numit arterioscleroză. Această duce în timp la blocarea și îngroșarea arterelor, ceea ce duce mai departe la scăderea cantității de sânge care ajunge la inimă sau la creier. Astfel crește riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

Anumiți factori pot duce la creșterea nivelului de colesterol din sânge, iar aceștia sunt:

  • Consumul de alimente care au conținut mare de grăsimi saturate determină creșterea nivelului de colesterol sangvin.
  • Obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipotiroidismul, unele afecțiuni hepatice sau renale (sindromul nefrotic) pot cauza hipercolesterolemie.
  • Sedentarismul (lipsa de activitate fizică) în asociere cu o dietă necorespunzătoare duce la creșterea în greutate și, implicit, la creșterea colesterolului.
  • Nivelurile ridicate de colesterol pot apărea și din cauza unor mutații genetice (hipercolesterolemia sau dislipidemia familială).
  • Consumul cronic de alcool, înaintarea în vârstă, stresul și unele medicamente pot influența nivelul colesterolului.
Ce anume poți să faci pentru a scade nivelul de colesterol?
  • Începe un program de mișcare. Poți începe prin a include mai mult mers pe jos în programul tău zilnic, prin a lua scările în loc de lift sau prin a face plimbări în aer liber. Alte opțiuni sunt: mersul cu bicicleta, înotul, tenisul sau chiar alergatul.
  • Scăpă de kilogramele în plus. Persoanele obeze au aproape întotdeauna nivelurile de colesterol crescute.
  • Evită grăsimile "nesănătoase". Ele sunt prezente în carnea roșie (porc sau vită), untura, unt, lapte nedegresat, maioneză, biscuiți, prăjituri. Încearcă în schimb să mănânci cât mai multe grăsimi "sănătoase". Acestea se găsesc spre exemplu în pește sau în uleiul de măsline.
  • Consumă cât mai multe fructe şi legume proaspete și de sezon.
  • Evită prăjelile şi încearcă să folosești alte metode mai sănătoase prin care să pregătești mâncarea (grătar, aburi, cuptor).
  • Renunță la fumat. Fumatul, pe lângă celelalte efecte nocive, "ajută" colesterolul să se depuna pe pereţii arterelor.

În afară de o alimentație echilibrată și de un stil de viață sănătos, nivelului colesterolului poate fi redus și cu ajutorul unor soluții naturale:
Germeni de grâu - uleiul de germeni de grâu este un tratament de ajutor pentru reducerea colesterolului. Acesta trebuie să fie folosit în stare naturală, prin fierbere sau prăjire își pierde proprietățile curative. Îl putem folosi la salate sau la mâncăruri gătite, însă trebuie adăugat la final, după prepararea lor.
Rostopască - este bună atât pentru colesterol, cât și că protecție hepatică. Este indicat să consumăm trei sferturi de linguriță la o cană, o dată la 3-4 săptămâni.
Boabe de muștar - putem să înghițim câte o linguriță de boabe de muștar, cu 30 de minute înainte de masă, de trei ori pe zi. Boabele de muștar ajută la reglarea nivelului de colesterol, dar și al nivelului de lipide din sânge.
Semințe de în - acestea sunt o sursă bogată de Omega 3 și de fibre solubile. Pentru a-și elibera conținutul, îl poți da prin râșnița de cafea pentru a le fărâmița cât mai bine și apoi consuma la micul dejun.

Care sunt simptomele colesterolului mărit?
În general, hipercolesterolemia nu prezintă simptome decât atunci când deja a produs consecințe precum ateroscleroza. Dacă grăsimile s-au depus la nivelul arterelor coronare (de la nivelul inimii), pot apărea dureri toracice, oboseală și intoleranță la efort. Dacă acestea s-au depus la nivelul vaselor periferice, pot apărea senzații de amorțeli ale membrelor în condiții de efort. În cazul în care colesterolul s-a depus pe arterele carotide (care irigă creierul), pot apărea amețeli, stări de confuzie sau dureri de cap. Însă ateroscleroza este o afecțiune care se dezvoltă pe parcursul anilor. Așadar, dacă ai un nivel ridicat de colesterol în sânge, tulburarea nu se va manifesta imediat. De aceea, sunt necesare analizele de sânge de rutină.

Aveți grijă de voi și nu uita să împărtășiți informațiile valoroase pe care tocmai le-ați aflat cu prietenii și familia.

Dacă vrei să cunoști necesitățile corpului tău, să înveți să-l asculți și să-l prioritizezi, lasă-ne un mesaj pe pagina noastră, iar noi iți vom răspunde cu drag! ☺️


CONTACT US
Contactează-ne pentru mai multe informații