Pitta - Energia Transformării
Tipurile Pitta sunt energia transformării și natura predominantă este focului.

Fierbinte, pătrunzător, tăios și agitant. Astfel, în mod similar focului, oamenii de tip Pitta au temperatura corpului preponderent caldă, idei pătrunzătoare și o inteligență ascuțită.
Atunci când sunt în afară echilibrului propriu, pot deveni foarte agitați și irascibil. Tipul de complexitate a corpului Pitta este unul de înălțime medie și bine modelat,pielea roșiatică arămie. Pot avea multe alunițe și pistrui. Pielea lor este caldă și mai puțin ridată decât pielea tipului Vata. Părul lor are tendința de a fi mătăsos însă se pot confruntă cu pierderea părului.

Ochii lor sunt de dimensiuni medii, iar conjunctiva este umedă. Nasul este ascuțit și vârful tinde să fie roșiatic.

Cei cu constituții dominante Pitta au un metabolism puternic, o digestie bună și poftă de mâncare sănătoasă. Le place să mănânce și să bea mult, sunt iubitori de condimente picante și băuturi reci. Cu toate acestea, constituția lor este echilibrată de gusturile dulci, amare și astringente.

Somnul este moderat normal și de durată medie.

Transpiră ușor, mâinile și picioarele lor fiind calde. Au o toleranță mai mică la lumina soarelui, căldură și la muncă fizică grea.


Mental, tipurile de Pitta sunt alerte, inteligente și au puteri bune de înțelegere. Cu toate acestea, sunt ușor agitați și agresivi și tind spre ură, mânie și gelozie atunci când sunt dezechilibrate.

În lumea externă, oamenilor Pitta le place să fie lideri și planificatori și caută prosperitatea materială. Le place să-și expună averea și bunurile.

Oamenii Pitta tind să aibă boli care implică principiul focului, cum ar fi febre, bolile inflamatorii și icterul. Simptomele obișnuite includ erupții cutanate, senzație de arsură, ulcerații, febră, inflamații sau iritații, cum ar fi conjunctivită, colită sau dureri în gât.


Întrucât atributele Pitta sunt uleioase, fierbinți, ușoare, mobile, dispersante și lichide, în exces din oricare dintre aceste calități agravează starea acestor persoane.

Vara este o perioadă periculoasă pentru Pitta. Arsurile solare, iederă otrăvitoare, căldura înțepătoare și agitația sunt frecvente. Aceste tulburări tind să se amelioreze pe măsură ce vremea devine mai rece. Schimbările de alimentație și stilul de viață se bazează pe mâncarea rece, evitarea condimentelor picante și a climatelor răcoroase.

Este recomandat practicarea exercițiilor fizice în cea mai răcoroasă parte a zilei.

Ghidurile alimentare generale pentru calmarea tipului Pitta includ evitarea alimentelor acre, sărate și stringente. Vegetarianismul este cel mai potrivit pentru persoanele Pitta și ar trebui să se abțină de la consumul de carne, ouă, alcool și sare. Pentru a ajută la calmarea agresivității și impulsivității lor naturale, este benefic să consume alimente dulci, răcitoare și amare.

Orzul, orezul, și grâul sunt boabe bune pentru persoanele la care domină Pitta, iar legumele ar trebui să constituie o parte substanțială din dietă lor. Roșiile, ridichile, ardei iute, usturoiul și ceapă crudă trebuie evitate. De fapt, orice legume prea acră sau fierbinte va agrava starea de confort a persoanelorPitta, dar majoritatea celorlalte legume vor ajută la calmarea acesteia.


Salatele și legumele crude sunt bune pentru tipurile de Pitta primăvara și vara, la fel că și fructele dulci. Fructele acre ar trebui evitate, cu excepția lămâii, folosite cu măsură.

Alimentele de origine animală, în special fructele de mare și ouăle, trebuie consumate moderat de persoanele Pitta. Puiul, curcanul, iepurele și venisonul sunt recomandate. Toate leguminoasele, cu excepția boabelor de linte roșii și galbene, sunt bune în cantități mici, lintea neagră, năutul și boabele de mung fiind cele mai bune.


Majoritatea nucilor și semințelor conțin prea mult ulei și sunt un factor de încălzire pentru Pitta. Cu toate acestea, nucă de cocos calmează, iar semințele de floarea soarelui și de dovleac sunt potrivite consummate ocazional. Cantități mici de uleiuri de nucă de cocos, de măsline și de floarea soarelui sunt de asemenea bune pentru Pitta. Produsele lactate dulci sunt bune și includ lapte, unt nesărat, ghee și brânzeturi moi, nesărate. Iaurtul poate fi folosit dacă este amestecat cu condimente, puțin îndulcitor și apă. De fapt, persoanele Pitta pot folosi un îndulcitor mult mai îndrăzneț decât celelalte două dosha, deoarece ameliorează starea Pitta. Cu toate acestea, ar trebui să evite condimentele picante, folosind cardamom, scorțișoară, coriandru, fenicul și turmeric, cu cantități mici de chimen și piper negru.


Cafeaua, alcoolul și tutunul trebuie evitate complet, deși Berea, ocazional, poate fi relaxantă pentru o persoană de tip Pitta. Ceaiul negru poate fi, de asemenea, folosit ocazional cu puțin lapte și un vârf de cardamom.


Instrucțiuni generale pentru echilibrarea Pitta:

• Evitați căldura excesivă
• Evitați uleiul excesiv
• Evitați aburul excesiv
• Limitați aportul de sare
• Mănâncă alimente neutre, nimic picant
• Faceți exerciții fizice în perioada răcoroasă a zile
May, 25 / 2020

Text author: Dodon Elena