Kapha- forță, vigoare și stabilitate

Tipurile Kapha sunt înzestrate cu rezistență și toleranță. Când se află în echilibru, aceste persoane tind să fie binevoitoare, generoase, iubitoare și cu picioarele pe pământ.
Pielea lor este grasă și netedă. Din punct de vedere fiziologic, au un metabolism lent de asta ușor adaugă în greutate. Au tendința de a evita exercițiile fizice. Au pielea groasă, corpul și mușchii lor sunt bine dezvoltați. Ochii mari și atrăgători, cu genele și sprâncenele groase și lungi.

Somnul este profund și lung.

Tipurile de Kapha sunt atrase de alimentele dulci, sărate și uleioase, dar constituțiile lor sunt în cel mai bun echilibru de la gusturile amare, astringente și înțepătoare.

Psihologic, tipul Kapha tinde să fie calm, tolerant și iertător. În timp ce pot fi mai lenți în a înțelege lucrurile, memoria lor pe termen lung este excelentă. Atunci când sunt în afara echilibrului, Kapha tinde să experimenteze lăcomia, invidia, atașamentul și posesivitatea. În lumea exterioară, tendințele oamenilor Kapha sunt stabilitate și atașamentul acestea două calități îi ajută să câștige și să dețină bani.

Kapha preponderent, au boli legate de apă, cum ar fi gripă, congestia sinusurilor și alte boli care implică mucoase. Slăbiciunea, greutatea în exces, diabetul, retenția de apă și durerile de cap pot fi frecvente.

Starea persoanelor Kapha se poate agrava pe măsură ce ne apropiem de luna plină, deoarece există o tendință de retenție de apă în organism în perioada respectivă

Iarnă este perioada dificilă pentru Kapha, iar respectarea unei diete și stil de viață echilibrate sunt cele mai importante în acest perioada pentru o echilibrare corectă.

Cât despre dietă, persoanele Kapha se concentrează pe gusturile amare, astringențe și înțepătoare. De fapt, au nevoie de alimente care să-și stimuleze simțurile, limitându-se totodată consumul total de alimente.

Acestea ar trebui să evite produsele lactate și grăsimile de orice fel, în special alimentele prăjite sau grase.

Hrișcă și meiul (servite cald) sunt cereale optime pentru Kapha urmate de orz, orez și porumb. Grânele prăjite sau uscate sunt cele mai recomandate. Toate legumele sunt potrivite pentru Kapha, dar ar trebui să se axeze mai mult pe consumul de verdeață, sau legumele cultivate deasupra solului mai mult decât legumele rădăcinoase, evitând totodată legumele foarte dulci, acre sau cele prea suculente.

În general, Kapha pot mânca legume crude, deși pregatite la aburi sau prăjite sunt mai ușor de digerat. Trebuie să evite fructele foarte dulci sau acre, cu fructe mai astringente și uscate, precum mere, caise, merișoare, mango, piersici și pere.

Doar rareori oamenii Kapha simt nevoia de alimentare cu carne. Și, atunci când consummate, aceste ar trebui să fie coapte, la gratar, fierte. Nu se recomanda bucatele prăjite.

Se recomanda urmatoarele alimente: pui, ouă, iepure, fructe de mare. Boabele negre, fasolea mung, fasolea pinto și lintea roșie sunt cele mai bune pentru tipurile de Kapha.

Pentru a echilibra energia este nevoie de programe care pun accent pe calități opuse, de exemplu ușor, uscat și cald. Aceste calități sunt integrate în dietă, că și în aromaterapie și terapia culorilor, detoxifiere, yoga și meditație. Cerealele precum quinoa și amaranth sunt recomandate precum și alimentele iuți cum ar fi ardeii.

Totodată, pentru un metabolism echilibrat în dietă ar trebui adăugate legumele iar nucile și lactatele ar trebui reduse sau evitate.


Oamenii Kapha ar trebui să evite dulciurile, singurul îndulcitor pe care ar trebui să îl folosească este mierea.

Se recomandă consumul de ceai și uneori consumul de cafea. De asemenea, ei nu sunt la fel de afectați de tutun sau consum de alcool. Cu toate acestea, chiar dacă nu au nevoie deloc de alcool, vinul este o alegere potrivită atunci când doresc să se relaxeze.



Orientări generale pentru echilibrareaKapha:

• Practicați exercițilei fizice;

• Evitați alimentele grele;

• Fiți activi;

• Evitați lactatele;

• Evitați mâncarea sau băuturile foarte reci;

• Variați-vă rutină;

• Evitați alimentele grase, uleioase;

• Mâncați mâncare ușoară și uscată;

• Evitați somnul pe timp de zi;


May, 25 / 2020

Text author: Dodon Elena