Importanța condimentelor
Tu știi care este aportul condimentelor în consumul zilnic?
Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust și savoare mâncărurilor ci și pentru proprietățile lor medicinale. Sunt studii realizate recent care susțin că mirodeniile promovează sănătatea și bunăstarea organismului printr-o serie de acțiuni care inhibă dezvoltarea bolilor degenerative. Este important să apelăm la condimente, mai ales în perioada rece a anului, deoarece acestea ajută la menținerea căldurii în corp.
Condimentele sunt folosite din belșug și în bucătăria ayurvedică datorită faptului că ajută în digestia alimentelor, dar și la absorbția nutrienților în organism. Îmbunătățirea digestiei este primul pas în prevenirea și vindecarea afecțiunilor și bolilor, dar și la menținerea unei bune stări de spirit.

Există două tipuri de condimente care sunt împărțite în funcție de modul în care substanțele aromate își transferă proprietățile digestive alimentelor în care sunt adăugate:

  1. Condimente care cedează substanțele aromate în mediu uleios (de exemplu scorțișoara, turmericul, ghimbirul, chimenul, coriandrul, usturoiul, nucșoara, ceapa). Ele trebuie preparate în ulei presat la rece, apoi uleiul astfel impregnat va pătrunde în alimente și le va conferi acele proprietăți digestive;
  2. Condimente care cedează substanțele aromate în mediu lichid (aici se regăsesc frunzele de pătrunjel, oregano, mentă, busuiocul, mărarul, tarhonul, rozmarinul, leușteanul). Acestea trebuie adăugate mâncărurilor la sfârșit sau după ce au fost luate de pe foc.

Condimentele în funcție de tipologia corpului:
Pe lângă categorisirea de mai sus, există o altă împărțire a condimentelor în funcție de cele trei tipologii ale corpului: Vata, Pitta și Kapha (aceste tipologii au fost descrise pe larg în alt articol de pe acest blog, pe care vă invităm să îl parcurgeți). Astfel, fiecărei Doshe îi sunt recomandate anumite condimente pentru a o echilibra, așa cum urmează în rândurile următoare.

Persoanele din tipologia Vata, cărora le sunt recomandate gusturile dulce, acru și sărat, pot consuma toate tipurile de condimente, însă în cantități moderate. Persoanele Vata au tendința de a folosi condimentele în exces în speranța că își vor îmbunătăți digestia. Condimentul ce trebuie evitat, însă, este chimenul sălbatic.

Persoanele Pitta ar trebui să evite gusturile acru, sărat și picant și să folosească gusturile dulce, amar și astringent pentru a le oferi senzația de răcorire de care au nevoie. În cadrul acestei tipologii, condimentele cu gust pronunțat măresc agresivitatea și nerăbdarea tipice persoanelor Pitta. Astfel, trebuie să folosească doar condimente răcoritoare, precum busuiocul, chimenul sălbatic, turmericul, mărarul, scorțișoara, pătrunjelul, șofranul, vanilia. Aceste persoane trebuie să evite sarea, usturoiul, ghimbirul, anasonul, salvia și alte condimente cu gust intens.

Este recomandat ca persoanele Kapha să se concentreze pe gusturile amar, astringent și picant pentru a-și revigora trupul și mintea. De aceea, toate condimentele sunt bune pentru Kapha pentru că trezesc și dinamizează organismul acestor persoane.
Curiozități despre câteva condimente vindecătoare
Turmericul are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Acesta poate ajuta în prevenirea bolilor inimii prin îmbunătățirea circulației sângelui.

Chimenul stimulează activitatea enzimelor digestive, reducând durerea abdominală și balonarea. Poate lupta împotriva diabetului de tip 2 prin reducerea nivelului de zahăr din sânge, dar și împotriva bolilor inimii prin creșterea nivelului de colesterol bun, reducând de asemenea trigliceridele și colesterolul rău.

Cardamomul, supranumit și „regele condimentelor", poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și poate lupta împotriva bacteriei Helicobacter pylori, ce este cea mai comună cauză a ulcerului. De asemenea, poate crește absorbția oxigenului în plămâni în timpul activității fizice.

Ghimbirul este cunoscut sub numele de medicament universal. Se folosește pentru digestie, ajută la curățarea toxinelor și are efect de a stinge focul digestiv și de a crește secreția enzimelor digestive. Este foarte util în cazul senzațiilor de greață, sughiț, flatulență și stări gripale. Ajută de asemenea la îmbunătățirea circulației, alină tusea, combate răcelile și îmbunătățește respirația dificilă.

Scorțișoara este indicat spre consum mai ales persoanelor diabetice, condimentul are proprietăți antimicrobiene ce stopează creșterea și dezvoltarea bacteriilor. Aceasta are proprietăți antiinflamatorii, prin consumul acesteia este considerabil îmbunătățită funcționarea creierului. De asemenea, ajută diabeticii să regleze nivelului zahărului din sânge. Aceasta scade nivelul trigliceridelor și al colesterolului. Scorțișoara în combinație cu ghimbirul sunt utilizate în cultura chineză în prepararea de ceaiuri ce au ca scop combaterea simptomelor de gripă și răceală.

Piperul stimulează papilele gustative transmiţând semnale stomacului pentru creşterea cantităţii de acid clorhidric secretate, îmbunătăţind, astfel, digestia. Acidul clorhidric este necesar pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare. Când producția acestei substanţe este redusă alimentele pot rămâne mai mult timp în stomac provocând arsuri sau indigestie.

După cum am menționat mai sus, medicina ayurvedică recomandă consumul alimentelor în funcție de tipologia corpului. Pentru a afla ce condimente vi se potrivesc, trebuie mai întâi să aflați în ce tipologie vă încadrați. Vă putem ajuta să descoperiți aceste lucruri, așa că vă invităm să completați formularul aici sau să ne sunați pentru a programa o sesiune!