Condimentele sunt folosite din belșug și în bucătăria ayurvedică datorită faptului că ajută în digestia alimentelor, dar și la absorbția nutrienților în organism. Îmbunătățirea digestiei este primul pas în prevenirea și vindecarea afecțiunilor și bolilor, dar și la menținerea unei bune stări de spirit.
Există două tipuri de condimente care sunt împărțite în funcție de modul în care substanțele aromate își transferă proprietățile digestive alimentelor în care sunt adăugate:
- Condimente care cedează substanțele aromate în mediu uleios (de exemplu scorțișoara, turmericul, ghimbirul, chimenul, coriandrul, usturoiul, nucșoara, ceapa). Ele trebuie preparate în ulei presat la rece, apoi uleiul astfel impregnat va pătrunde în alimente și le va conferi acele proprietăți digestive;
- Condimente care cedează substanțele aromate în mediu lichid (aici se regăsesc frunzele de pătrunjel, oregano, mentă, busuiocul, mărarul, tarhonul, rozmarinul, leușteanul). Acestea trebuie adăugate mâncărurilor la sfârșit sau după ce au fost luate de pe foc.
Condimentele în funcție de tipologia corpului:
Pe lângă categorisirea de mai sus, există o altă împărțire a condimentelor în funcție de cele trei tipologii ale corpului:
Vata,
Pitta și
Kapha (aceste tipologii au fost descrise pe larg în alt articol de pe acest blog, pe care vă invităm să îl parcurgeți). Astfel, fiecărei Doshe îi sunt recomandate anumite condimente pentru a o echilibra, așa cum urmează în rândurile următoare.
Persoanele din tipologia
Vata, cărora le sunt recomandate gusturile dulce, acru și sărat, pot consuma toate tipurile de condimente, însă în cantități moderate. Persoanele Vata au tendința de a folosi condimentele în exces în speranța că își vor îmbunătăți digestia. Condimentul ce trebuie evitat, însă, este chimenul sălbatic.
Persoanele
Pitta ar trebui să evite gusturile acru, sărat și picant și să folosească gusturile dulce, amar și astringent pentru a le oferi senzația de răcorire de care au nevoie. În cadrul acestei tipologii, condimentele cu gust pronunțat măresc agresivitatea și nerăbdarea tipice persoanelor Pitta. Astfel, trebuie să folosească doar condimente răcoritoare, precum busuiocul, chimenul sălbatic, turmericul, mărarul, scorțișoara, pătrunjelul, șofranul, vanilia. Aceste persoane trebuie să evite sarea, usturoiul, ghimbirul, anasonul, salvia și alte condimente cu gust intens.
Este recomandat ca persoanele
Kapha să se concentreze pe gusturile amar, astringent și picant pentru a-și revigora trupul și mintea. De aceea, toate condimentele sunt bune pentru Kapha pentru că trezesc și dinamizează organismul acestor persoane.