balance your life
UNTUL GHEE

Se spune că ghee-ul conține energia pură a Soarelui ☀, iar această energie poate trata diferite boli, deoarece un spectru larg de afecțiuni sunt provocate de deficitul energiei Soarelui în organism.

Ce este GHEE-ul?

Ghee este uleiul de baza in bucataria indiana si ayurvedica. Acest produs minunat este obținut prin topirea untului de calitate la foc mic. În procesul topirii, sunt eliminate amestecurile proteice și lichidul, rămânând grăsimea în formă pură.

Proprietățile sale îl indică atât ca aliment, cât și ca tratament, singur, ori în combinație cu plante sau alte produse terapeutice. Este important de știut că acesta conține vitaminele A și D și se digeră ușor, are efecte benefice asupra metabolismului și îmbunătățește digestia.

După cum ziceam, este o variantă a untului clarificat, care este populară în tradițiile culinare din Orientul Mijlociu și India. Este fabricat din unt de lapte de vacă, care este tratat cu căldură scăzută până când apa se evaporă, lăsând în urmă solidele din lapte. Solidele sunt degresate sau strecurate dacă este necesar. Ceea ce rămâne este doar grăsimea lichidă clarificată cunoscută sub numele de ghee. Deoarece ghee este tratat cu căldură scăzută, de obicei sub 100 de grade, reține mai mulți nutrienți decât untul clarificat standard.

Ce calități are untul Ghee?!

✨ este stabil și nu se topește, chiar dacă acesta este depozitat în afara unui frigider;

✨ conține o doză uimitoare de vitamine A, D, E și K, precum și antioxidanți care întineresc țesutul osos și oferă suport sistemului imunitar;

✨ conține o cantitate mare de acizi grași, favorizează digestia și are efect benefic asupra florei intestinale;

✨ nu ridică nivelul colesterolului, ci, dimpotrivă, contribuie la scăderea colesterolului rău;

✨ la temperatură ridicată nu eliberează substanțe nocive;

✨ conține acid linoleic conjugat (CLA) și sprijină scăderea în greutate.

✨ de asemenea, o sursă excelentă de vitamina E. Studiile au arătat că vitamina E are proprietăți antioxidante semnificative. Antioxidanții precum vitamina E au fost corelați cu scăderea riscului de cancer, artrită și cataractă. Vitamina E poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli de inimă.

Beneficiile untului Ghee:

  • Efecte antiinflamatorii
În medicina ayurvedică alternativă, ghee a fost utilizat local pentru a trata arsurile și umflăturile. Deși acest lucru nu este dovedit științific, ghee conține butirat, un acid gras care are proprietăți antiinflamatorii cunoscute. Studiile arată că butiratul prezent în ghee poate calma inflamația din corp.

  • Combate obezitatea
Ghee este o sursă semnificativă de acid linoleic conjugat. Studiile arată că acest acid poate ajuta la combaterea obezității. Cercetările indică faptul că acidul linoleic conjugat găsit în ghee poate ajuta la reducerea creșterii excesive în greutate. De asemenea, poate ajuta la reducerea masei de grăsime corporală la unii oameni.

  • Susține sănătatea inimii
Deși ghee este bogat în grăsimi, conține concentrații ridicate de Omega-3 mononesaturate. Acești acizi grași sănătoși susțin o inimă sănătoasă și un sistem cardiovascular. Studiile arată că utilizarea ghee ca parte a unei diete echilibrate poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol nesănătos.

  • Alternativă sănătoasă pentru produsele cu lactoză
Ghee este creat prin îndepărtarea solidelor din lapte. Din această cauză, conține doar urme de lactoză și cazeină, care sunt zaharuri și proteine din lapte. Ghee este o sursă bună de grăsime pentru persoanele care au intoleranță la lactoză sau au alergii la lactate.



Cum se prepară untul Ghee?

  1. Tăiem untul în bucățele și îl punem într-un vas la bain marie. Când apa se va încălzi, untul va începe sa se topească treptat.
  2. Înlăturăm spuma formată la suprafață cu lingura. Atenție, nu trebuie să amestecăm!
  3. În momentul în care cazeina s-a depus la fund și cele 2 straturi sunt perfect delimitate, scoatem vasul din bain marie și cu ajutorul unui polonic mic adunăm untul clarifiat de la suprafață.
  4. Îl strecurăm printr-o strecurătoare deasă, tapetată cu tifon, iar stratul alb, cazeina, se aruncă.
  5. Turnăm uleiul într-un vas din sticlă și le depozităm în frigider. Consistența, inițial lichidă, va deveni solidă imediat dupa ce untul se răcește complet.

Riscurile potențiale ale untului Ghee:
Deoarece ghee este atât de bogat în grăsimi, ar trebui să-l consumi cu moderare ca parte a unei diete echilibrate. Înainte de a adăuga ghee în dietă, trebuie să știi că acesta poate fi și dăunător pentru organismul tău, de aceea vă recomandăm să consultați un specialist înainte de a-l adăuga în regimul alimentar.

  • Boala de inima
În timp ce ghee poate ajuta la scăderea moderată a riscului de boli de inimă, prea multe grăsimi saturate pot crește riscul de boli de inimă. Persoanele cu alți factori de risc pentru bolile de inimă trebuie să fie prudente atunci când introduc ghee în dieta lor.

  • Creștere în greutate
Deși acidul linoleic conjugat din ghee s-a dovedit a reduce creșterea în greutate la unii oameni, este, de asemenea, un aliment bogat în calorii și bogat în grăsimi. În ciuda beneficiilor sale pentru sănătate, consumul prea mult de ghee poate duce la creșterea în greutate și la creșterea riscului de obezitate.


Dacă vrei să cunoști necesitățile corpului tău, să înveți să-l asculți și să-l prioritizezi, lasă-ne un mesaj pe pagina noastră, iar noi iți vom răspunde cu drag! ☺️


CONTACT US
Contactează-ne pentru mai multe informații