Efectele consumului de zahăr
Cuvântul zahăr provine din limba arabă, de la verbul "sukkar" ce înseamnă "plăcere". Acesta poate fi motivul principal pentru care este atât de folosit în bucătărie. Însă știi la ce poate duce consumul de zahăr în mod regulat? Acest articol îți va explica efectele nocive ale consumului excesiv și cum poate fi înlocuit în alimentație pentru a fi mai sănătos, dar și pentru a avea stare de spirit mai bună.
Câteva curiozități despre zahăr

Zahărul este un produs obținut din sfeclă sau trestie de zahăr și are un conținut mare de zaharoză, care îi conferă acel gust dulce. Zahărul face parte din categoria carbohidraților, fiind considerat o monozaharidă.

Există două tipuri de zahăr, cel nerafinat și cel rafinat, acesta din urmă fiind obținut prin procedee chimice prin care sunt îndepărtate toate substanțele naturale provenite din planta de extracție.


Ce efecte negative poate genera zahărul?

În urma cercetărilor științifice s-a dovedit că, zahărul este unul dintre factorii declanșatori ai mai multor boli grave, precum diabet, obezitate, probleme digestive, boli cardiovasculare și chiar și cancer.

De asemenea, are numeroase efecte negative asupra organismului nostru: crește tensiunea arterială, favorizează depunerea grăsimilor în zona ficatului, influențează nivelul colesterolului, provoacă apariția ridurilor. Mai mult decât atât, poate provoca dependență (cu toții știm că acestea nu sunt bune).

Consumat într-o cantitate mare, are efecte negative și la nivel cognitiv, prin afectarea memoriei și a capacității de concentrare.

Să nu uităm totuși că glucoza este sursa principală de energie pentru creier. Aceasta susține funcțiile cerebrale, precum gândirea, memoria și învățarea. De aceea, creierul are nevoie de "ceva dulce" pentru o bună funcționare, însă este foarte importantă alegerea produselor care pot susține acest proces.


Cu ce poate fi înlocuit zahărul?

Ca alternative, putem folosi siropul de arțar, mierea sau zahărul de cocos. Beneficiile acestor alimente sunt multiple și le vom detalia după cum urmează: siropul de arțar conține până la 24 de compuși cu efect antioxidant, are un efect neuroprotector și poate reduce riscul de boală Alzheimer, conține mangan, zinc calciu și fier și sprijină buna funcționare a organismului.

Mierea este considerată un medicament natural datorită multiplelor sale beneficii, precum îmbunătățirea memoriei. De asemenea, este bogată în vitamine și minerale, are proprietăți antiseptice și antioxidante și grăbește vindecarea rănilor.


Zahărul de cocos este extras din nectarul florilor de cocos și are ca substanță principală inulina, o fibră care încetinește absorbția glucozei în organism. Zahărul de cocos, însă, trebuie folosit cu moderație, în cantități mici și în urma recomandării unui medic.

Totuși, cel mai calitativ zahăr este cel din fructe, care trebuie consumate ca atare. Trebuie să alegem fructele atent, conform nevoilor organismului nostru, mai ales în cazul unor afecțiuni.
Prin urmare, pentru a ne putea menține echilibrul în ceea ce privește sănătatea fizică și mentală, ar trebui să reducem consumul de zahăr de masă, însă nu ar trebui să ne privăm mintea și corpul de consumul de glucoză pentru că avem nevoie de energie. De aceea, este foarte important să înlocuim zahărul cu alimentele sănătoase.

Pe data viitoare!