Zilnic ne confruntăm cu factori care cresc riscul inflamației în organism: alimentație nepotrivită, stres, poluare, somn neodihnitor, sedentarism etc.Inflamația este răspunsul protector al organismului la un traumatism. Aceasta apare atunci când celulele albe din sânge luptă pentru a ne proteja de o infecție precum cele cauzate de bacterii sau viruși. De asemenea, inflamația poate să apară și în cazul unei leziuni, iar un bun exemplu în acest sens, și cunoscut de foarte mulți dintre noi, sunt întinderile pe care le experimentăm în timpul sportului și care se lasă cu durere, umflături și inflamări.
În aceste exemple vorbim despre inflamația ocazională, primul pas în procesul de vindecare naturală a organismului. Însă, uneori, inflamația persistă și atunci poate deveni un dușman al organismului în sine. Multe afecțiuni grave printre care cele cardiace, artrita, boala Alzheimer, sau cele provocate de anumite virusuri au fost corelate cu inflamația severă sau cronică.
Un pas important pentru a reduce inflamația îl reprezintă introducerea în dietă atât a alimentelor cu rol inflamator cât și a celor
potrivite constituției tale."Dieta cu acțiune antiinflamatoare este considerată o abordare integrata a controlului durerii, alături de exercițiile fizice și controlul stresului", spune dr. Welches. Numeroase cercetări arată că o dietă cu acțiune antiinflamatoare poate ameliora fibromialgia și simptomele durerii cronice. Artroza este una dintre afecțiunile în care s-a dovedit că dieta mediteraneană are efect analgezic.