De ce iubim ciocolata?
Ciocolata evocă dorința și îngăduința, ne încălzește sufletul și abdomenul, ne ridică dispoziția și scade depresia. Iar cofeina din ciocolată, la rândul său, stimulează activitatea creierului și ne îmbunătățește starea emoțională.
În forma sa pură, cacao crud este o sursă uimitoare de antioxidanți, protejându-ne de radicalii liberi, ajutându-ne să ne menținem sănătoși.
Antioxidanții pot acționa pentru a împiedica efectele expunerii la stres, poluare, substanțe chimice și alte lucruri nesănătoase. Cacao este o sursă minunată de magneziu și una dintre cele mai înalte surse de fier pe bază de plante.
Conține compuși chimici care ne măresc capacitatea de concentrare și ne îmbunătățesc memoria, anandamidă, „molecula fericirii", care ne ajută să ne simțim mai bine, pe un termen mai lung. De asemenea, conține feniletilamină, „molecula iubirii", care ridică nivelul endorfinelor din creierul nostru, foarte asemănător cu schimbările chimice care ne fac să ne simțim în vârful lumii când ne îndrăgostim.
Ciocolata reduce congestia toracică prin îmbunătățirea circulației în vasele majore din jurul inimii și prin relaxarea spasmelor bronșice, care este utilă și în cazul astmului. Într-un studiu, ciocolata sa dovedit a fi de 3 ori mai eficientă decât codeina la reducerea tusei, fără efectele secundare somnoroase.
Cu atât mai mult, în medicina ayurvedică, rolul ciocolatei în fertilitate se extinde dincolo de pasiune, fiind utilizată pentru a ușura nașterea. Ciocolata încălzește și trezește organele de reproducere - relaxând mușchii pelvieni în timpul travaliului, în timp ce deplasează simultan conștientizarea unei mame către mușchii planseului pelvian. Schimbarea conștientizării o ajută să găsească și să angajeze mușchii pentru a livra fătul.