balance your life
CIOCOLATA NEAGRĂ.

De ce iubim ciocolata?
Ciocolata evocă dorința și îngăduința, ne încălzește sufletul și abdomenul, ne ridică dispoziția și scade depresia. Iar cofeina din ciocolată, la rândul său, stimulează activitatea creierului și ne îmbunătățește starea emoțională.

În forma sa pură, cacao crud este o sursă uimitoare de antioxidanți, protejându-ne de radicalii liberi, ajutându-ne să ne menținem sănătoși.

Antioxidanții pot acționa pentru a împiedica efectele expunerii la stres, poluare, substanțe chimice și alte lucruri nesănătoase. Cacao este o sursă minunată de magneziu și una dintre cele mai înalte surse de fier pe bază de plante.

Conține compuși chimici care ne măresc capacitatea de concentrare și ne îmbunătățesc memoria, anandamidă, „molecula fericirii", care ne ajută să ne simțim mai bine, pe un termen mai lung. De asemenea, conține feniletilamină, „molecula iubirii", care ridică nivelul endorfinelor din creierul nostru, foarte asemănător cu schimbările chimice care ne fac să ne simțim în vârful lumii când ne îndrăgostim.

Ciocolata reduce congestia toracică prin îmbunătățirea circulației în vasele majore din jurul inimii și prin relaxarea spasmelor bronșice, care este utilă și în cazul astmului. Într-un studiu, ciocolata sa dovedit a fi de 3 ori mai eficientă decât codeina la reducerea tusei, fără efectele secundare somnoroase.

Cu atât mai mult, în medicina ayurvedică, rolul ciocolatei în fertilitate se extinde dincolo de pasiune, fiind utilizată pentru a ușura nașterea. Ciocolata încălzește și trezește organele de reproducere - relaxând mușchii pelvieni în timpul travaliului, în timp ce deplasează simultan conștientizarea unei mame către mușchii planseului pelvian. Schimbarea conștientizării o ajută să găsească și să angajeze mușchii pentru a livra fătul.





Contraindicații și limite
Deși ciocolata are multe beneficii pentru sănătate, grăsimile și zaharurile amestecate în ciocolată pot agrava greutatea Kapha și congestia mucusului. Iată câteva modalități utile pentru prepararea/ consumarea ciocolatei: încercați ciocolata neagră presărată cu Chili Roșu sau Ghimbir confitat acoperit cu ciocolată neagră. Ghimbirul și ardeiul iute roșu vă ajută să vă aprindeți focul metabolic (agni), astfel încât să digerați mai bine ciocolata.

Din păcate, ciocolata neagră comercială a fost foarte prelucrată, încălzită, alcalinizată și conține zahăr, conservanți, arome artificiale și alți aditivi nedoriți.

Ayurveda ne învață să fim atenți la calitățile alimentelor pe care le alegem, că orice poate fi un medicament sau o otravă în funcție de modul în care este utilizat sau de cine îl consumă.



Beneficiile ciocolatei pentru organism:

  1. Boabele de cacao sunt pline de vitamine importante, A, B1, B2, B3, C, E, şi minerale, precum magneziu, calciu, cupru, potasiu, de care corpul are nevoie pentru a funcţiona la capacitate maximă.

  2. Ciocolata neagră creşte fluxul de sânge de la nivelul creierului şi contribuie la îmbunătăţirea funcţiei cognitive.

  3. Scade riscul de accident vascular cerebral. Conţinutul ridicat de cacao are proprietăţi anticoagulante, scăzând vâscozitatea sângelui.

  4. Datorită abilităţii ciocolatei de a îmbunătăţi circulaţia sangvină la nivel cerebral, dar şi retinian, vederea poate fi îmbunătăţită sau poate întârzia degerescenţa retiniană.

  5. Are beneficii la nivelul aparatului cardiovascular, în ceea ce priveşte efectul sau hipotensor şi antidislipidemic, de scădere a valorii colesterolului rău. Conţinutul ridicat de flavonoide din ciocolată ajută la dizolvarea substanţelor grase din sânge şi impiedică înfundarea arterelor.

  6. Ciocolata poate fi benefică pentru dinţi. Teobromina din ciocolata neagră, spre deosebire de alte dulciuri, poate participa la întărirea smalţului dentar, asta în condiţiile unei igiene dentare optime.

  7. De asemenea, poate avea beneficii pentru piele, deoarece conţinutul de flavonoide protejezează epiderma de razele ultraviolete.

  8. Ciocolata poate ameliora şi simptomele sindromului premenstrual. În această perioadă fiziologică a femeilor creşte pofta de dulce, în special de ciocolată, din cauza deficitului de magneziu. Ciocolata este o sursă excelentă de magneziu şi poate ameliora crampele menstruale.


Recomandăm consumul de ciocolată neagră, datorită efectelor sale benefice pentru organism, cu menţiunea că trebuie să o consumăm într-un mod responsabil, în cantităţi mici, în prima parte a zilei , iar asta pentru că limita dintre efectele benefice şi cele negative este una fină.



Dacă vrei să cunoști necesitățile corpului tău, să înveți să-l asculți și să-l prioritizezi, lasă-ne un mesaj pe pagina noastră, iar noi iți vom răspunde cu drag! ☺️


CONTACT US
Contactează-ne pentru mai multe informații