1. Uleiul de oregano
Oregano este un antibiotic natural, datorită conținutului său bogat în carvacrol. Acest antibiotic natural este eficient mai ales în cazul infecțiilor bacteriene, dar este în special lăudat pentru efectele sale rapide în infecțiile tractului gastrointestinal. Pentru cele mai bune rezultate, folosește ulei de oregano care conține cel puțin 70% carvacrol. Acest produs este de asemenea antifungic, astfel încât îl poți utiliza și în cazul diverselor afecțiuni ale pielii.
2. Propolisul
Principalele ingrediente active din propolis sunt flavonoidele, care fac parte din familia polifenolilor. Polifenolii sunt antioxidanți care au efecte benefice asupra organismului. Datorita acestor compuși, propolisul combate bacteriile, virușii, ciupercile și infecțiile. Un flavonoid special care se găsește în propolis este pinocembrinul. Acesta are proprietăți antifungice, antimicrobiene și antiinflamatoare, fiind util în vindecarea rănilor și arsurilor, prin accelerarea creșterii celulelor sănătoase. De asemenea, proolisul întărește sistemul imunitar, stimulează formarea de anticorpi și ajută la absorbția nutrienţilor în organism datorita compoziției sale foarte complexe.
3. Echinacea
Echinacea este, de departe, unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale. Mulți oameni folosesc această plantă pentru a trata virusul care provoacă răceala. Iată însă că echinacea are și alte beneficii. Specialiștii în medicină naturistă recomandă folosirea echinaceei (sub toate formele sale) dacă ai o infecție bacteriană, o rana deschisă sau o toxiinfecție. De asemenea, echinaceea este deosebit de eficientă și în cazul infecțiilor respiratorii.
4. Piperul Cayenne
Cu toate că de obicei, când ești bolnav, ți se recomandă să mănânci ușor mai ales supe sau mâncăruri aproape fără gust (de spital, cum se spune), iată că piperul cayenne este o excepție. Acest lucru este datorat faptului că piperul este un adevărat antibiotic, cât și un antifungic natural. Așa că dacă vrei să scapi mai repede de diverse infecții sau boli cauzate de ciuperci, pune în alimentele pe care le mănânci mai mult piper! Sau, dacă ți se pare că mâncarea e prea picantă, diluează pieperul cayenne cu un „ulei de transport". Acesta poate să fie ulei de măsline sau de nuca de cocos. Sunt două alegeri bune, mai ales dacă vrei să nu afectezi țesuturile mai delicate din organism.
5. Ghimbirul
Ghimbirul este un condiment excelent pentru consumul zilnic. Componentul sau activ, gingerolul, s-a dovedit eficient în a reduce riscul de apariție a cancerului și de a preveni sau a atenua problemele digestive. Ghimbirul a fost, de asemenea, folosit de mult timp că un antibiotic natural, în special împotriva agenților patogeni proveniți din alimente. Dacă mănânci o bucățică de ghimbir alături de mâncarea ta de zi cu zi, probabilitatea de a te îmbolnăvi, chiar dacă a fost contaminată cu salmonella, listeria sau campylobacter scade considerabil.
6. Varza
Evitată deoarece provoacă balonare, varză se dovedește un inamic de temut în lupta cu bacteriile de orice fel. Compușii de sulf din varză cauzează gaze, dar aceștia sunt, de asemenea, deosebit de eficienți când vine vorba despre distrugerea celulelor dăunătoare. Capacitatea antibacteriană a verzei este mai puternică atunci când o mănânci crudă. Toate legumele crucifere au, de fapt, aceste beneficii.
7. Uleiul de cocos
Uleiul de nuca de cocoș este în topul alimentelor naturale care au un efect bun pentru organismul tău. Atât pe interior, cât și pe exterior. Pentru că uleiul minune obținut din nuca de cocoș nu este bogat doar în antioxidanți. El are, în aceeași măsură, proprietăți antifungice și antimicrobiene. Consumat cu moderație, acest ulei contribuie la consolidarea sistemului imunitar. Totuși, nu exagera! Ia în calcul că lichidul conține din plin grăsimi săturate, și riști să iei în greutate.
8. Neem-ul
Neem este un antibiotic și antifugic natural care suține sănătatea țesuturilor moi și a aparatului urinar în cazul infecțiilor fungice și bacteriene, sprijină sistemele organismului, curață și purifica sângele, este benefic pentru detoxifierea organismului, susține sistemul imunitar și sănătatea pielii, contribuie la echilibrarea digestiei și a metabolismului și la menținerea unui nivel sănătos al glucidelor din sânge.
9. Extract de frunze de masline
Nu doar măslinele și uleiul lor oferă beneficii pentru sănătate, ci și frunzele acestui arbore mediteranean. Extractul de frunze de măsline este folosit pentru capacitatea sa de a reduce febra încă de acum câteva sute de ani. De asemenea, s-a constatat că preparatul lupta cu succes împotriva malariei. Cercetătorii au descoperit recent că acidul elenolic din frunzele de măsline funcționează că un antibiotic cu spectru larg care poate ucide bacteriile, virușii și ciupercile.