Ți-am pregătit câteva recomandări pentru o mai bună alimentație și o rutină sănătoasă de urmat în acest sezon. Iată despre ce este vorba:
Include în alimentație produse proaspete de sezon
Varietatea de vitamine cu care ne delectam în acest sezon este un boost de energie pentru noi și corpul nostru. Astfel include cât mai multe legume și verdețuri la toate mesele, iar fructele consumă-le între mese (cu 1-2 ore înainte) sau chiar înlocuiește una dintre mese. Mănâncă cât mai multe salate bogate în vitamine, supe și bea limonadă.
Produsele proaspăt culese din grădina sau cumpărate de la piețele locale și a producătorilor autohtoni ne permit să ne facem provizii pentru iarnă. De exemplu, putem îngheța fără nicio grijă fructe de pădure pentru smoothie, să pregătim compoturi și dulcețuri, să uscăm ierburi sau să le marinăm cu ulei de măsline pentru mai multă savoare, de asemenea, putem usca flori pentru ceai. Nu, nu uităm de murături și dulcețuri, dar ne asigurăm că sunt cu o cantitatea minimă de zahăr.
Hidratează-te cât mai mult
O alimentație corectă este întreținută de apă pe care o consumăm. Fără mâncare corpul poate rezistă mai mult timp, însă fără apă, doar preț de câteva zile. Apa este solventul din reacțiile biochimice care au loc în organism. Este esențială pentru menținerea circulației sângelui, pentru menținerea temperaturii corpului, pentru funcționarea metabolismului și eliminarea toxinelor. Toate acestea contribuie la o bună digestie, la obținerea și menținerea greutății optime, la frumusețea pielii și a sănătății generale.
Organismul nostru este compus din 70 % apă. atunci când îți este sete corpul este deja deshidratat și ai pierdut probabil 1% din apă din organism. La cca. 2% apă eliminată din corp poți simți o stare serioasă de amețeală.
Respectă mesele principale ale zilei
Pe lângă micul dejun care este fundamental, este important să începem ziua cu bună dispoziție și energie pozitivă. Pentru a evita starea de somnolență, începe dimineața cu muzica preferată, cu exerciții fizice sau alergat. Pentru a evita starea de nervozitate dă start dimineții cu o sesiune de meditație sau yoga.
Este important să nu săriți peste micul dejun. Acest lucru este cel mai bun mod de a stimula metabolismul și de a asigura necesarul de nutrienți organismului, si vă ajută la o concentrare mai bună pe parcursul zilei.
Dejunul poate să conțină lactate, ouă, brânzeturi, legume, fructe sau cereale.
La prânz este necesar să consumăm neapărat supe din legume, diverse salate, pește, carne și legume. Digestia se produce mai lent, din cauza căldurii. Evităm produsele care se digeră mai greu. De exemplu, mezeluri, bucate prăjite, sosuri, etc. Și alegem legumele gătite sănătos. De asemenea, trebuie să mâncăm fructe, legume proaspete, produse lactate degresate, carne dietetică (de pui sau curcan) sau să înlocuim carnea cu pește.
Pregătim și servim cina astfel ca să ne simțim confortabil și ușori, după care să avem și un somn odihnitor. Pește și verdețuri, legume la aburi sau coapte etc.
Este foarte important că în alimentație să creăm un echilibru între cantitatea de glucide, proteine și grăsimi.
Alimente de sezon recomandate
- E bine să mâncăm mai mult ardei gras, nu contează de ce culoare e. Ardeiul conține vitamina C, magneziu, potasiu, fier și calciu, are efect antioxidant și este anticancerigen. Ardeiul iute stimulează vasodilatația, intensifică transpirația și ajută la eliminarea excesului de căldură din organism.
- Vinetele sunt hipocalorice. Ele conțin antioxidanți și sunt bogate în fibre.
- Castraveții, de asemenea, se recomandă să-i consumăm vara, pentru hidratare. Ei conțin 95% apă.
- Piersicii accelerează activitatea intestinală, îmbunătățesc digestia dificilă, iar caisele conțin potasiu și calciu, înlătură insomnia și starea de astenie.
- Pepenele galben sau roșu conține 95% apă, fiind un remediu hidratant și răcoritor pentru vară. De asemenea, ameliorează retenția de apă și celulită prin conținutul de potasiu.
- Un alt produs de neînlocuit vara este uleiul de măsline consumat crud 1-2 linguri asigură aportul de vitamina E, iar această vitamină liposolubilă împiedică deteriorarea pielii după expunerea la soare.
- Printre alte recomandări se numără și spanacul, roșiile și fructele de pădure din belșug pentru calitățile lor minune.
Alte recomandări pentru o alimentație echilibrată pe timp de vară
- Să consumăm cât mai multă apă, însă treptat. Puțin câte puțin va fi asimilată mai bine în organism și în corp va avea loc procesul corect de hidratare. Dacă consumăm multă apă odată, atunci se va elimina mai repede, scopul este să ne hidratăm mult câte puțin, astfel că cantitatea de apă să rămână în organism.
- Să includem în meniu lichide cum ar fi sucul de legume (moderat de fructe), ceai din plante, lapte, supă. De asemenea sucurile să fie naturale și să le preparăm singuri, astfel vom păstra fibrele din fruct.
- Să mâncăm cinci porții de legume și două de fructe pe zi. Alimente precum castravete, salată verde, ridichi, roșii, ardei gras, pepene, căpșuni, ananas etc. sunt esențiale pentru hidratare. Toate conțin apă, minerale, vitamine și fibre.
- Să pregătim shake-uri nutritive la micul dejun.
- Să consumăm apă de cocos. Alături de apă obișnuită lichidul care se află în interiorul unei nuci de cocos este excelent pentru hidratarea corpului. Conține multe minerale, are gust plăcut fiind și puțin dulce și merge de minune pe canicula de vară.
- Să pregătim limonada preferată acasă, fără zahar sau siropuri.
Deci, vara asta, ne alimentăm sănătos, consumăm cât mai multe fructe și legume de sezon, pentru că avem destule, evităm alimentele care se digeră greu, ne hidratăm cu cel puțin 2 litri de apă pe zi, practicăm sportul cel puțin 30 de minute pe zi, meditațiile, yoga. Vara asta profităm din plin de toate bunătățile pe care ni le oferă mama natură.
Pe data viitoare!