Alimentarea emoțiilor…
A mânca este o necesitate, a mânca inteligent este o artă.
Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentaţie şi activitate fizică și mâncarea este o parte importantă a unei diete echilibrate.
Supraviețuim datorită mâncării, suntem nevoiți să ne bazăm pe aceasta ca pe un factor determinant al vieții noastre. Este foarte important să știm să ne alimentăm corespunzător, cu hrană potrivită pentru nevoile organismului nostru.
„Omul trebuie să mănânce pentru a trai, nu să trăiască pentru a manca" – Benjamin Franklin
Se zice că suntem ceea ce mâncăm.
Alegerile corecte în alimentație sunt foarte importante pentru starea noastră de bine.

O nutriție corectă pentru sănătatea noastră mentală și fizică este în primul rând o alegere conștientă a produselor și a poftei de mâncare.
Suntem cu adevărat flamanzi când parvine dorința de foame sau ne este doar sete, sau în realitate ne este doar poftă?

Avem pofte pentru a satisface foamea sau pentru a comprima emoțiile?

Mâncarea ne poate ajuta și afecta în multe feluri și putem face alegeri alimentare din mai multe motive. Ceea ce este clar este că există o puternică conexiune emoțională.
O alimentație corectă este un catalizator pentru starea noastră de bine și un bun echilibru emoțional.
Mâncarea nu se referă doar la înțelegerea a ceea ce ar trebui să mâncăm, ci și la aprecierea legăturii dintre nutriție, gânduri și emoții.

Emoțiile sunt un declanșator extrem de puternic pentru alegerile alimentare.

De la o vârstă fragedă mâncarea devine legată de o varietate de emoții, probabil cunoașteți despre popularul concept de „comfort food" sau „mâncare pentru suflet" este vorba despre acele feluri de mâncare cu care am crescut, care ne plac și care ne amintesc de persoane dragi (mama, bunica) și pe care preferăm să le consumăm, ca adulți, atunci când avem o emoție negativă.

Se consideră că acestea ar induce o stare plăcută, un anumit confort psihologic în momentele dificile, stresante, în care ne simțim deprimați sau izolați.
Și asta este doar un exemplu...
Inconștient sau din reflex facem o mulțime de lucruri fie pentru a căuta plăcere, fie pentru a evita durerea. Mâncarea nu este diferită.
La nivel de bază, putem experimenta „durere" sub formă de foame și căutăm plăcere sub formă de susținere (mâncare și băutură).
De multe ori ne găsim blocați într-o capcană de plăcere atunci când vine vorba de mâncare, în special tipurile de alimente care declanșează centrele de recompensă din creier.

Voi, faceți o alegere conștientă sau acționați la un impuls determinat de o emoție sau o circumstanță din cauza unui anumit mediu în care vă aflați?

Cel mai obișnuit mod în care mâncarea poate afecta comportamentul este schimbarea stării de spirit și a excitației care are loc înainte de până la apariția unei mese. Acest efect general de masă este probabil cel mai sigur exemplu de efect al alimentației asupra comportamentului.

De exemplu, de cate ori v-ați trezit din somn flamanzi? Instinctiv căutând mâncare pentru a satisface pofta abudentă de foame?
Sau de cate ori fiind enervați ați încercat să vă liniștiți prin consumul de produse alimentare. După ce mâncăm o masă sățioasă devenim calmi, letargici și chiar dormim, iar starea de spirit este probabil mai pozitivă decât negativă.
Alimentele ce sporesc emoțiile și amplifica starea noastră de bine

Fericirea
Este de fapt Serotonina, neurotransmițătorul cu cel mai mare impact asupra organismului care este produs de organism din alimentele pe care le consumăm în fiecare zi.
Sinteza acestor aminoacizi nu se întâmplă de la sine, motiv pentru care producerea lor ar trebui să fie stimulata printr-o dieta echilibrată (alimentele bogate în proteine și carbohidrați reprezintă cea mai bună combinație alimentară cu o acțiune complexă în întregul organism, nivelul redus al serotoninei poate cauza dezechilibre serioase, de asta se recomandă de introdus în dietă următoarele alimente ce sunt o sursa foarte bogata de serotonină:
Fructe de mare, carne, ouă, produse lactate, legume , popcorn, banane, nuci, boabe, ceaiuri semințe.


Furia
Furia este o stare de mânie extremă, în care se pierde stăpânirea de sine. Izbucnirile emoționale, iritabilitate excesiva poate fi provocata de unele alimente cum ar fi : cofeină, alcool, alimente zaharoase.
Când devenim reactivi și agresivi pentru a ne calma și a nu alimenta aceasta stare este recomandat să alegem consumul de castraveți, țelină, fructe de pădure, mere, spanac, dovlecei, nuci, ananas, orez, alimente bogate în vitamina C.


Anxietatea
Este o emoție ce se caracterizează printr-o stare neplăcută de tulburare interioară, adesea acompaniată de comportament nervos, tulburări somatice.
Pentru a putea controla aceste stări, se recomandă de consumat mâncăruri proaspete, ne-procesate, alimente bogate în magneziu, potasiu, zinc și vitamina B – banană, cacao, semințe de dovleac, ciuperci, spanac, kale, nuci, pește, ceai de mușețel.


Plăcerea
Dopamina este un neurotransmițător ce îndeplinește mai multe funcții în creier și corp: este implicat în acțiunea de recompensă, motivație, memorie, atenție, reglarea digestiei, și nu în ultimul rand, cea mai populară funcție a acestui hormon: plăcerea.
Exemple de alimente care conțin, în mod natural, Tirozina, sunt: carnea de curcan și vită, ouăle, lactatele, soia și legumele




De ce râvnim anumite alimente?

Cercetările indică faptul că ceea ce alegem atunci când mâncăm pentru a satisface o poftă, depinde de emoțiile specifice trăite la momentul respectiv.
Sare = plictiseală
Crocant = Furie sau frustrare
Picant = emoție sau intensitate
Dulce = Bucurie și mulțumire

Recomandări simple pentru ca să îmbunătățiți starea afectivă:

  • Să adoptăm o dietă colorată, prin consumul unei varietăți de alimente calitative ( fructe, legume, frunze etc)

  • Să introducem în dietă alimente bogate în Omega -3 ( pește, nuci, semințe de chia, in etc )

  • Să introducem alimente cu un conținut ridicat de Magneziu ( spanac, migdale, semințe de dovleac etc)

  • Să consumăm cât mai des alimentele sub forma lor naturală ( portocala, în favoarea sucului de portocală).

  • Să adoptăm o disciplină pu a mânca la ore regulate. Să nu sărim peste mese.

  • Să ne menținem hidratați pe tot parcursul zilei.


O nutritie bogată în vitamine completata cu activități benefice vor menține sănătătea:


Mișcarea zilnică
Exercițiile sunt recomandate pentru creșterea nivelului de endorfine și pentru îmbunătățirea stării de spirit.
Somnul
Minim 8 ore de somn nocturn pentru o mai bună concentrare și creativitate în timpul zilei
Muzica
Mai multe studii realizate, au demonstrat că muzica, ridică nivelul de activitate din zona creierului responsabilă cu recompense și plăceri, receptorii dopaminei.
Meditația
Este practica prin care ne eliberam mintea de gânduri, ne concentrăm pe pe binele interior și lăsăm ideile să plutească, fără să le acordăm încărcătura emoțională sau morală.
Băile de soare
Este important să adoptăm o atitudine corectă față de expunerea la soare, și să rămânem conștienți de riscurile acesteia, evitând efectele negative asupra sănătății.
July, 15 / 2020

Text author: Dodon Elena